Brein Instituut

Tegen 2050 zal het aantal mensen met dementie in België verdubbelen. Brein Instituut vzw stimuleert de verspreiding van informatie over de sociale en medische impact van hersenziekten en ondersteunt verder wetenschappelijk onderzoek. 

Challenge

Iets abstracts als dementie op een opmerkelijke, artistieke en authentieke manier in beeld brengen? De soms wazige realiteit van lotgenoten op een treffende en waardige manier tonen?

Die uitdaging gingen we meteen met veel enthousiasme aan! Belangrijk was om dezelfde creatieve en inhoudelijk lijn in alle fotografie door te trekken in zeer diverse omstandigheden. Een boeiende opdracht die we verdeelden over drie fotoshoots. Met een goed voorbereid visueel concept en ons enthousiast team gingen we aan de slag om een pakkend en doeltreffend resultaat neer te zetten.

We hadden meteen een duidelijk idee voor ogen: het weerspiegelen van een gevoel van verwarring, afwezigheid en onbegrip. Van een vervagende realiteit die stapsgewijs steeds dominanter wordt.

Jürgen | Creative director

Casting

Bij een conceptuele opzet hoort een specifieke casting. We zochten en vonden figuranten die de boodschap krachtig konden helpen brengen en die representatief zijn voor de werkelijkheid: dementie treft immers zowel mannen als vrouwen, jong en oud. 

In samenspraak met Brein Instituut zochten we de geschikte profielen. Mensen die naast de juiste uitstraling ook over veel inlevingsvermogen beschikten. Opdat iedereen op de hoogte zou zijn van de opzet, het uitgewerkte concept en de huisstijl werd een omvattende briefing bezorgd aan alle figuranten. De juiste kledij en sfeer zorgden ervoor dat de beelden één geheel vormden. Tijdens de shoots kozen wij voor een zeer persoonlijke aanpak: enkel fotograaf en figurant bleven aanwezig in de studio. Hierdoor was de focus optimaal. 

Het was een prachtige ervaring om dit project te mogen begeleiden van begin tot eind. Ik heb de beelden al vaak gezien, maar ik ben nog elke keer onder de indruk van wat we samen gecreëerd hebben!

JOYCE | PHOTO & VIDEOGRAPHER

Er heersen nog veel misverstanden over hersenziekten en is er meer oog voor vroegtijdige behandeling en preventie nodig. Helaas ontbreekt in België een grotere strategische investering in het onderzoek naar hersenziekten.

Missie

Brein Instituut vzw heeft als missie de samenleving te informeren en fundraising in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek. Dat vroeg om een doordachte aanpak. Om de naamsbekendheid en promotie van Brein Instituut te versterken, bouwden we met het Say Hey-team een gebruiksvriendelijke website en creëerden we een creatieve visuele identiteit die de communicatie kracht bijzet.

We mogen de impact van dementie op onze samenleving niet onderschatten.

Prof. Dr. CHRISTINE VAN BROECKHOVEN
Prof. dr. Christine Van Broeckhoven

Het digitale verhaal

Dementie is volgens boegbeeld professor Van Broeckhoven de ziekte van de toekomst. Via de website van Brein Instituut vind je alle informatie en kun je meehelpen hersenziekten meer op de kaart te zetten! 

Doeleinden

Behind-the-scenes

Ontdek enkele leuke beelden achter de schermen van de shoots die we voor Brein Instituut hebben uitgevoerd.